Beperkte invloed gezinsmaaltijd en tv op gewicht

01-10-2014

Eva Roos en collega’s vonden alleen in Noord-Europa een zwak verband tussen niet samen ontbijten en overgewicht, en tussen tv kijken tijdens het eten en overgewicht.

Eten voor de televisie en samen eten met het gezin hebben maar weinig effect op het gewicht van Europese schoolkinderen (Public Health Nutr. 2014 Nov;17:2528-36). Eva Roos en collega’s vonden alleen in Noord-Europa een zwak verband tussen niet samen ontbijten en overgewicht, en tussen tv kijken tijdens het eten en overgewicht.
 
Opzet
Van april-oktober 2009 vulden 6316 11-jarigen en hun ouders uit 9 Europese landen enquêtes in met vragen over hun eetpatroon, lengte en gewicht. Het onderzoek was onderdeel van de ‘PRO GREENS’-studie naar de consumptie van groente en fruit onder schoolkinderen.

 

Nederland best
Van alle kinderen had 21% overgewicht. Nederland bracht het er met 10% het best vanaf, Griekenland het slechtst (35%). Noord-Europese 11-jarigen aten vaker samen met het gezin en keken minder tv tijdens het eten dan Zuid- en Oost-Europese kinderen.
In de analyses per land vonden de onderzoekers weinig verbanden tussen eetgewoontes en overgewicht. Daarom voegden ze de gegevens samen voor Noord-Europa (Finland, Duitsland, IJsland, Nederland en Zweden) en voor Zuid- en Oost-Europa (Bulgarije, Griekenland, Portugal en Slovenië).

 

Zwakker dan verwacht
Noord-Europese kinderen die minder dan 1 keer per week ontbijten met hun ouders hebben aantoonbaar vaker overgewicht dan kinderen die dat iedere dag doen. Dagelijks ‘tv bij het eten’ resulteert ook in meer overgewicht dan consequent de tv uitzetten tijdens de maaltijd. De verbanden zijn zwakker dan de auteurs hadden verwacht. Door andere eetgewoontes en leefstijl in Zuid- en Oost-Europa hebben samen eten en tv kijken daar mogelijk minder invloed op het gewicht, aldus Roos et al.