Alleen wie geld heeft kan kiezen

01-11-2014

Wie nog een vrije zorgkeuze wil houden, moet zelf steeds meer betalen. Dat zeggen diverse zorgvergelijkingssites. VGZ maakte vandaag als eerste van de grote zorgverzekeraars bekend dat de premie omhoog gaat.

 

De naturaverzekeringen worden 12 euro per maand duurder, een stijging van 12,5 procent. Het gaat hierbij om naturapolissen met verplicht eigen risico, de meest gebruikte zorgverzekering. VGZ verhoogt de premie voor de restitutiepolis, waarbij je een volledig vrije zorgkeuze houdt, zelfs met 14 procent. Vergelijkingssite Independer zegt dat de andere zorgverzekeraars ook hun premie flink zullen verhogen. Ruud Martens van Independer: "Keuzevrijheid van zorg wordt hierdoor steeds duurder. De forse premieverhogingen betekenen een flinke aanslag op de portemonnee van de consument. Ze spelen in op een trend die al langer gaande is: prijsverschillen tussen de verschillende type polissen worden steeds groter."

 

"Vrije zorgkeuze is de laatste jaren steeds duurder geworden. Dit verleidt mensen om sneller te kiezen voor een verzekering waarbij zij geen volledige vrijheid van zorgkeuze hebben." Ook Peter Ruys van ZorgKiezer.nl onderschrijft dat. "Een pittige boodschap voor de consument met de dure decembermaand voor de deur. Het gat tussen natura en restitutie wordt steeds groter. Voor de consument die keuzevrijheid wil inleveren voor een lagere premie, valt dus veel te besparen."

 

Bij een naturapolis regelt de zorgverlener de betaling rechtstreeks bij de verzekeraar. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners vergoeden verzekeraars de kosten gedeeltelijk. Bij een restitutiepolis kiest u zelf een zorgverlener. Als u naar ongecontracteerde aanbieders gaat moet u zelf voorschieten maar kunt u wel op basis van gebruikelijke tarieven de zorgkosten vergoed krijgen.