Om uw spieren, coördinatie en flexibiliteit te versterken, zullen oefeningen en manipulaties regelmatig moeten worden herhaald. Eén keer per week bij de fysiotherapeut is onvoldoende. Dat is waarom u wordt geïnstrueerd om zelf thuis oefeningen te doen. Thuis oefeningen doen helpt u om sneller te herstellen, maar ook om zelf actief aan uw herstel te werken. U krijgt het gevoel invloed uit te kunnen oefenen op uw klachten en leert deze te beheersen in het dagelijkse leven. Dagelijkse dingen als traplopen, in en uit de auto stappen zullen steeds makkelijker gaan.

Juiste uitvoering

De fysiotherapeut zoekt naar oefeningen die voor u en uw klacht het meest geschikt zijn en leert u hoe u deze oefeningen zelf thuis kunt doen. Samen spreekt u af hoe vaak u deze oefeningen thuis doet om zoveel mogelijk effect te krijgen. Een juiste uitvoering van de oefeningen is essentieel voor het verloop van uw herstelproces.

Enkele tips

  • Oefen regelmatig. Hoe vaker u oefent, hoe makkelijker het wordt en hoe meer profijt u krijgt van het oefenen.
  • Doe de oefeningen geconcentreerd. Als u (spier-) pijn krijgt tijdens/na een bepaalde oefening overleg dan met uw fysiotherapeut. Het kan zijn dat u deze oefening verkeerd uitvoert of dat deze oefening voor u niet geschikt is. Uw oefenschema wordt indien nodig aangepast.
  • Overleg met uw fysiotherapeut als u niet begrijpt waarom u een bepaalde oefening moet doen. Begrip hiervan geeft u meer motivatie om te oefenen.