Enkel

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Om het gewricht heen zitten banden en een kapsel. Deze zorgen voor stevigheid en geleiden de bewegingen in het gewricht. Pijnlijke enkels belemmeren je bewegingsvrijheid. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Veel voorkomende enkelaandoeningen

Enkelinstabliliteit
Enkelinstabiliteit ontstaat vaak na ernstig letsel aan de enkelbanden of door het verstuiken van de enkel. Als er sprake is van enkelinstabiliteit zult u merken dat u vaak en makkelijk door uw enkel zwikt.

Enkelverstuiking
Wanneer men de voet omslaat, dan kunnen de gewrichtsbanden rond het enkelgewricht uitrekken of zelfs scheuren. Dit noemt men een verstuiking of verzwikking. 

Achillespees tendinopathie
Achilles tendinopathie is een aandoening van de achillespees, waarbij er een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel is. Het komt zowel voor bij sporters als niet-sporters. U kampt meestal met pijnklachten in het middengedeelte van de achillespees.

Zweepslag
Bij een zweepslag van de kuit is er een scheurtje in de kuitspier ontstaan. Dit gebeurt vaak tijdens afzetten, sprinten of springen. U voelt plotseling een scherpe pijn in de kuit en kunt niet doorlopen.

Vraag de fysiotherapeut

Wilt u weten waardoor uw hand- of polsklacht wordt veroorzaakt en hoe deze het beste kan worden behandeld? Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Fransen.