Knie

Knieklachten zoals pijn in uw knie, of rond uw knieschijf, zijn vaak het gevolg van zwaar en specifiek gebruik van uw knie. Ook kunt u knieklachten krijgen door sportbeoefening. Een knieklacht geeft vaak problemen bij het opstaan uit een stoel, de eerste paar stappen, of bij kracht zetten zoals fietsen en traplopen. Door kniepijn kunt u deze activiteiten moeilijk uitvoeren.

Veel voorkomende knie aandoeningen

Knie artrose
Knie artrose ontstaat door slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. De klachten zijn pijn en stijfheid in de knie, vooral ’s ochtends.

Hamstringletsel
Hamstringblessures (aan de achterzijde van het been) en bovenbeenspier (de m.quadriceps) blessures aan de voorzijde zijn relatief vaak voorkomende blessures bij sporters van verschillend niveau.

Chronische patella tendinopathie
Deze aandoening kenmerkt zich door aanhoudende pijn op het onderste puntje van de knieschijf. Vaak is er naast de pijn ook een verhoogde spanning in de m.quadriceps (de dijbeenspier aan de voorzijde van het been).

Patello femoraal pijn syndroom
Hierbij ontstaat irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht. Dat geeft pijn. Het patellofemoraal pijnsyndroom komt voor bij kinderen en tieners, vaker bij meisjes dan bij jongens.

Tractus iliotibialis frictie syndroom
Ook wel lopersknie. Het is een klassieke overbelastingsblessure. De pijnplek zit aan de buiten- bovenzijde van de knie.

Vraag de fysiotherapeut

Wilt u weten waardoor uw hand- of polsklacht wordt veroorzaakt en hoe deze het beste kan worden behandeld? Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Fransen.