Hand

Omdat we onze handen en polsen veel gebruiken bij de interactie met onze omgeving, treedt er vaak letsel op. De hand of pols kan beschadigd raken als gevolg van een ongeluk, herhaalde bewegingen of slijtage die met de leeftijd komt.

Veel voorkomende hand/pols aandoeningen

Artrose van de hand
Artrose wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen. Artrose begint meestal met stijfheid en pijn. In de handen met pijn in de pols, vinger of duim.  

Kneuzing
Een kneuzing kenmerkt zich door pijn, meestal zwelling en soms een bloeduitstorting (zichtbaar als een blauwe verkleuring). Zwelling en een bloeduitstorting zijn soms pas na wat langere tijd zichtbaar.

Reumatoide artritis
Bij reumatoïde artritis ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. 

Carpale tunnel syndroom
Het carpale-tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. De klachten bestaan uit een tintelend, verdoofd of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers en vooral het verzorgingsgebied van de zenuw, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger.

Vraag de fysiotherapeut

Wilt u weten waardoor uw hand- of polsklacht wordt veroorzaakt en hoe deze het beste kan worden behandeld? Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Fransen.